Undgå skimmelsvamp i barnevognen

1 min at læse

Hvor vokser skimmelsvamp bedst? Ved høj luftfugtighed på organiske materialer. Hvor findes denne slags forhold? Det gør de mange steder – eksempelvis under fugtige regnslag på barnevogne.

Det er den hårde sandhed, at der i mange barnevogne faktisk vokser skimmelsvamp. Her er forholdene helt optimale – manglende udluftning mellem de mange lag af madrasser og dyner samtidig med, at barnevognen som regel står udendørs i fugtigt vejr. På den måde kan fugten ikke fortrænges.

Det passer ikke lige frem ind i drømmen om det perfekte familieliv. De mørke pletter skal ikke være nogen steder – og slet ikke i barnevognen. De små børn er meget modtagelige for skimmelallergi, der senere kan udvikle sig til astma. Så vi kan vist ret hurtigt blive enige om, at kombinationen af et endnu ikke færdigudviklet immunforsvar og nærkontakt med skimmel er skidt.

Skimmel kan angribe flere dele af barnevognen og dens materialer. Det kan være alt lige fra madrasser og andre tekstiler til sengebunde i træmaterialer. Netop træmaterialerne var tidligere behandlet i phtalater, så de bedre kunne tåle fugt. I dag er phtalaterne dog fjernet af andre sundhedsmæssige årsager, hvilket har gjort fugten til en endnu større konkurrent.

Red børnene fra skimmelallergi

Men heldigvis kan vi redde de små fra skimmelsvamp i barnevognen. For at undgå skimmelvækst skal der luftes ud. Har du flere madrasser, skal de tages ud eller som minimum sættes på højkant efter brug. På den måde kan luften bedre komme omkring de mange fibre.

Men hvordan løser vi problemet med, at barnevognen står ude i fugtigt vejr? Det er jo ikke alle, der har plads eller på anden måde mulighed for at tage den med indenfor. For uopvarmede rum som garager eller kældre er faktisk heller ikke helt nok – selvom det da er bedre end udendørs opbevaring. Er der ingen mulighed for opvarmet parkering af barnets karet, bør du tage dyner og andre tekstiler med indenfor med jævne mellemrum, så de kan tørres igennem.

Og til sidst handler det blot om jævnlig rengøring. For snavs og smuds kan også være god grobund for den modbydelige svamp.

Slip af med skimmelsvamp

Er skaden sket, handler det selvfølgelig bare om at slippe af med skimmelsvampen hurtigst muligt. Mange forsøger sig med rodalon eller klorin, men er væksten stor, kan det være svært at få det hele fjernet. Derudover er rodalon – trods sin lugtfrie egenskab – stadig et stærkt kemikalie. Derfor skal det skylles ordentligt ud efter brug. Alt, der ikke kan maskinvaskes, bør kasseres og udskiftes. Dernæst skal vognen tørres og luftes virkelig godt igennem inden den tages i brug igen.

Efter afvaskningen kan de sorte pletter stadig være tilbage. De levende svampesporer er væk, men hvis inficeringen er trængt langt ind i materialet, kan det være tæt på umuligt at fjerne. Det er som sådan ikke misfarvningen, men nærmere sporerne, som er farlige. Dog kan du ikke på samme vis være opmærksom på eventuelle nye angreb. Anbefalingen herfra lyder derfor at skifte materialer med misfarvning ud – så er du på den sikre side.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *