Så meget koster arbejdsulykker

1 min at læse

Det er et godt gammelt ordsprog (der er bakket op af fakta), som hedder af “De fleste ulykker sker i hjemmet”, men det er langt fra det eneste sted, at vi danskere kommer ud for ulykker. For selvom vi i Danmark bryster os af at have et af verdens bedste arbejdsmarkeder, hvor der generelt er rigtig god styr på sikkerhed, så sker der alligevel hvert år mange ulykker. Tal fra arbejdstilsynet for 2016 viser således, at der sidste år blev anmeldt 42.104 (tal fra arbejdstilsynets ulykkesbarometer), mens der i skrivende stund er anmeldt 28459 ulykker i år, hvilket betyder, at vi sandsynligvis kommer til at ligge mere eller mindre på niveau med sidste år, når året bliver gjort på, måske en anelse under.

Færre dødsulykker

Sidste år skete der 33 ulykker der endte på den mest tragiske vis med døden som udfald. I år er dette tal indtil videre på 15 hvilket er under halvdelen, og da 3/4 af året er gået, er der en god sandsynlighed for at dette tal kommer til at være under niveau. Generelt har der været mere end 30 dødsulykker om året i de seneste 10 år, hvis man ser bort fra 2015, hvor tallet var nede på 27.

Arbejdsulykker falder

Generelt har antallet af arbejdsulykker været faldende over de sidste 10 år, hvor tallet er faldet med 14%. I følge Dansk Industri er det bestemt heller ikke tilfældigt, at antallet af ulykker er faldende, der har nemlig været en meget målrettet indsats i løbet af de sidste mange år, og det er den der virkelig er begyndt at vise sit værd. Ikke mindst fordi der er godt gang i industrien for tiden, og der derfor er rigtig mange i arbejde.

Offshore industrien er en af de brancher, hvor der generelt har været nogle alvorlige ulykker, for når det går galt, går det ofte meget galt. I 2014 var der en stigning i antallet af ulykker i offshore industrien, hvilket dog primært var uundgåelige skader som snublen og vrid i ben eller arme. Tal fra sidste år viste, at antallet igen var faldet. Det skyldes den målrettede indsats og et større krav til offshore kurser som ansatte sendes på.

Så meget koster arbejdsulykker

Det forventes at arbejdsulykker i Danmark koster omkring 6 milliarder årligt, hvor de godt 5 milliarder er virksomhedernes udgifter, mens den sidste lille milliard er statens. Der er dog også et tal som er omkring 10 gange højere, som man skal tage stilling til. Udover at de direkte og fysiske arbejdsulykker, er der nemlig også afledte og skjulte omkostninger, ligesom psykiske arbejdsskader ofte er en stor udgift.

Stress kan også en arbejdsulykke

Tager man eksempelvis stress og rygskader på grund af nedslidning med som en arbejdsulykke, så forventes det at der årligt er omkostninger for mere end 50 milliarder kroner, hvilket er et tal der svarer til omkring 5% af vores BNP, og altså en af vores absolut største udgifter her i landet. Der er med andre ord rigtig mange grunde til, at sikkerheden skal tages seriøst på arbejdspladserne om det så er det private eller det er det offentlige hvor arbejdet foregår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *