Kroniske lændesmerter

2 min at læse

Lændesmerter refererer til smerte, du føler i nederste del af ryggen. Du kan også have stivhed og nedsat bevægelse i lænden. Du kan læse mere om symptomer her.

Årsager

De fleste mennesker har rygsmerter mindst én gang i deres liv, men 100.000 vis har daglige lænderygsmerter, kroniske lænderygsmerter. Selv om rygsmerter kan sidde hvor som helst i ryggen, er det hyppigst den nederste del af ryggen. Dette skyldes, at den nedre ryg understøtter det meste af kroppens vægt. Også kroniske nakkesmerter er hyppige, men det er ikke på grund af vægten af hovedet, men pga. de mange bevægelser i nakken gennem livet.

Man kan få lændesmerter i alle aldre – nogle får dem som 30 årige og andre for først lændesmerter, når de er over 70 år. Uanset hvor gammel man er årsagerne de samme og de skal behandles ens. Både mænd og kvinder kan får kroniske lændesmerter/rygsmerter. Det kan ramme alle.

Det har heller ikke noget betydning hvad man arbejder med til dagligt. Selvfølgelig kan ryggen bliver mere belastet af et langt arbejdsliv – og det har også en indflydelse. Men der er mange forskellige faktorer der spiller ind når man får kroniske smerter i ryggen.

For nogen hjælper det at ligge ned – enten skal man ligge ned hele dagen. Andre skal blot ligge ned nogle timer af gangen. Hvile aflaster nemlig ryggen og lindrer man smerterne. For nogen har man lændesmerter uanset om man står op eller ligger ned.

Smertebehandling

Her er det vigtigt at komme i behandling for kroniske lændesmerter. Det er den eneste veje frem – for er smertekirurgi den eneste mulighed, og derfor skal man se at komme i gang.

Lændesmerter er den hyppigst grund til, at danskere ser deres læge mhp smertebehandling. Faktisk ser danskere kun deres læge oftere pga sygdomme som forkølelse og influenza.

Hvor akutte lændesmerter oftest er forårsaget af en pludselig skade på muskler og ledbånd samt muskelspasmer, har kroniske lændesmerter helt andre årsager, sliggigt i ryggen er det hyppigste.

Afhængigt af årsagen til de kroniske smerter, kan du også have nervesmerter i benene, hoften, eller i fødderne. Du kan også have svaghed i dine ben og fødder. Det er derfor meget vigtigt at du bliver undersøgt på en smerteklinik mhp at få den rette diagnose og for at få den korrekt smertebehandling. Har du kroniske smerter, hvad enten kroniske lændesmerter eller kroniske nakkesmerter er det vigtigt at få foretaget en CT eller helst en MR scanning for at udelukke alvorlig sygdom som kræver indlæggelse.

Smertekirurgi

Hvis dine smerter ikke er tilstrækkeligt lindrede efter medicinsk smertebehandling, kan smertekirurgi hos nogle patienter være meget effektivt. Nerveblokader kan ofte give lindring nogle uger. På Neurokirurgisk Smerteklinik er de eksperter i kirurgisk smertebehandling. de kan sammen med dig vurdere om du vil kunne have gavn af nervestimulation eller af rhizolyse. Begge indgreb udføres i lokalbedøvelse. Ved nervestimulation, også kaldet perifer nervestimualtion (PNS) indopereres en likke elektrode under hudet. Strømimpulser fra elektroden forstyrre smertesignalet så smerten lindres. Ved rhizolyse laves en lille læsion i selve nerven eller i de små led langs hvirvelsøjlen, facetleddene, hvor kroniske lændesmerter ofte udspringer fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *