Erstatning ved flyforsinkelse

1 min at læse

Få erstatning ved flyforsinkelser og aflysninger. Det er din ret som forbruger at få erstatning, hvis din planlagte fly tur afløses eller der sker en forsinkelse – som du ikke er skyld i. flyselskaber har erstatningspligt, men det er ikke alle der er opmærksom på denne rettighed de har. For eksempel kan der have sket en fejl i booking systemet, som er skyld i at der er sket en overbooking. Det betyder, at der er flere passagerer, der har købt den samme rejse end der er plads til i flyet. Det betyder, at der er nogle, der ikke får lov at flyve med. De har ret til en kompensation. For at få disse rettigheder behøver du ikke at have en dyr forsikring. Det er almen gældende regler, hvis du rejser med europæiske flyselskaber inden for Europa. Hvis du skal længere væk og benytter dig af andre flyselskaber, kan der være andre gældende regler og det kan være en god idé at have en forsikring.

Men altså hvis du holder dig inden for Europa og benytter de europæiske flyselskaber, så har de erstatningspligt. Men for at få udbetalt erstatning skal nogle faktorer være opfyldte. For eksempel er der en hovedregel, der siger at forsinkelsen skal minimum være 3 timer – før du kan søge om erstatning. Så du kan ikke søge erstatning, hvis flyet er 10 minutter forsinket, der kan være mange grunde til små forsinkelser. Med andre ord; når du lander og flydøren åbnes og du er ankommet 3 timer og 10 minutter senere, end hvad du skulle være ankommet – kan du være berettiget til erstatning. Det er små detaljer de fleste ikke kender til.

Mit fly er aflyst

De fleste går i panik når flyet aflyses. Det kunne være man var på vej hjem eller skulle på familie ferie. Det er en øv-situation at stå i. Nogle bliver nok også ked af at de ikke får pengene tilbage, men det kan man altså godt. Samme regler gælder også her, EU vedtog en Forordning tilbage i 2004. Det betyder du som borgere får flere rettigheder i sådanne situationer. Vær opmærksom på at en aflysning ikke pr. automatik udløser en erstatning. Det handler igen om hvornår du lander på din slutdestination og også grunden til aflysningen. I de fleste tilfælde ombooker flyselskabet din billet til en anden afgang. Men afløsning kan også skyldes naturkatastrofer eller pludselig kaos i destinationslandet, så kan der være andre regler der er gældende.

Du kan læse mere om dine rettigheder på flyhjælp bloggen. Det er vigtigt at understrege, at flyselskaber er erstatningspligtige, hvis ændringerne skyldes en fejl hos dem. Så hvis aflysningen skyldes, det man vil kalde ”usædvanlige omstændigheder” så har du ikke ret til erstatning på samme måde. Det kan være du har en privat forsikring, der betaler noget erstatning til dig, men det er ikke noget du kan forvente af flyselskaber.

Usædvanlige omstændigheder kan være strejke, naturkatastrofer, terror eller lign. Erstatningens størrelse afhænger typisk af rejsedistancen og forsinkelsens varighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *